SEO Analizi

SEO Rakip Analizi

SEO’da Rakiplerinizin Önüne Geçmek İçin Beş Temel Nokta

SEO, arama motorlarını yönetmek, çevrimiçi satışları yönlendirmenin önemli bir parçasıdır. Bir web sitesinin Google’ın en üstünde görünmesini sağlayan otorite, temel bir anlayışıyla bile oyunu değiştirir. SEO rakip analizi düzenli ve doğru yapıldığında sizi öne geçirecektir.

SEO Mu?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde, yapılacak işler listesi üzerinde düşük öncelikli bir görev olarak görülür; bu, çoğunlukla asla yapılmadığı anlamına gelir. Google arama sıralarının en üst noktasına ulaştığınızda, geldiğiniz yeri korumakla ilgili mücadele etme motivasyonunuzu korumalısınız.

“Sürdürülebilir başarı sağlamak için yaşayan bir web sitesi, cansız bir siteye göre her zaman daha iyidir.”

Tarihsel olarak, SEO’ya harcanan zaman ve bütçe, doğal bir Google aramasının en üstünde bir web sitesi belirler ve sağlıklı bir web trafiği kesiti sağladığı görülmektedir.

Ancak bugün, işler daha karmaşık ve rekabetçi olmakla beraber kullanılan araçlar uzmanlık gerektirir. Bir göz atmaya değecek beş SEO gereksinimleri:


1. Temel operatör (ücretsiz)

Google® Arama Motoru

“Site kolonu araması” veya “site:” olarak bilinen tekniğin kullanılması, Google aramasında web sitenizde hangi sayfaların dinamik ve optimize edildiğini görmenize yardımcı olabilir.

Çoğu SEO uzmanı, Google’ın arama sonuçlarının bir işletmenin teklifini yeterince temsil edip etmediğini incelemek için bunu bir noktada mutlaka kullanır. Ayrıca, tipik aramalarla alâkalı olmayan alakasız site sayfası olup olmadığını öğrenmek için de kullanabilirler.

Ürün veya hizmetinizle ilgili yaygın arama terimleri sayfa açıklamasında yeterince etkin bir şekilde sunulmazsa, kötü SEO olarak tespit edilebilir.

Bunu istediğiniz arama terimleriyle daha iyi eşleşecek şekilde web siteniz veya içerik yönetimi aracınızla güncelleyebilirsiniz.

Mükerrer sayfalar için dikkat etmek de bu noktada çok önemlidir. Google, aynı içeriğin ve kelimelerin çoğaltılmasını sevmez. Aynı anahtar kelime araması için aynı etki alanındaki sayfalar arasında seçim yapması kafa karıştırıcıdır. Bunu gelen ziyaretçinin sayfalarınızda ne kadar vakit geçirdiğini veya sayfadan çabuk ayrılma nedenini inceleyerek anlayabilirsiniz.

2. Bağlantılar ‘iç ve dış linkler’ (ücretsiz / ücretli)

İçeriğin iç linkler haricinde dışarıdan gelen dış bağlantılar (backlink) genellikle SEO sıralamasındaki en önemli faktördür. Sayfalarınıza diğer sektörel portallar ve otorite web siteleri bağlanıyorsa Google, sitenizin önemli olduğunu belirleyebilir.

“Ücretli anahtar kelime bilgileri, binlerce varyasyonun en etkililerini bulmanıza yardımcı olacaktır.”

Ancak nicelikten ziyade kaliteyle ilgilidir. Birçok web sitesi sahibi, Google algoritma güncellemelerinde, Penguen adı verilen gibi kendilerini işaret eden, kalitesini artırmak için yapılan çok sayıda düşük kaliteli bağlantı içeren web sitelerini cezalandırmıştır.

Majestic gibi rakip analizi araçları, rakiplerinizin hangi değerli bağlantılara sahip olduğuna olanak tanır. Bu bilgilerle, otorite sinyallerini daha doğru şekilde taklit edebilirsiniz. Arama konusunda daha güçlü bir şekilde rekabet edebilirsiniz.

Bağlantılar sadece otoriteyle ilgili değildir; Alaka düzeyi de çok önemlidir; bu nedenle, sektördeki niş web sitelerinden veya şirketlerden sayfalarınıza işaret edecek bağlantı bulmaya çalışın. Sevk bağlantılarının mükemmel bir kaynağı, uzman bir dizin veya sektörünüze özgü en iyi 10 ürün / hizmet listesi olabilir.

Dış linklerle alakalı ne yapacağınızı henüz bilmiyorsanız Backlink nedir? Ne işe yarar? makalemizi ziyaret ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

3. Analitik ve konsol (ücretsiz / ücretli)

Rakiplerinizi analiz ederek, doğal aramalardan elde edilen geliri nasıl artıracaklarına ilişkin yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Örneğin, Ahrefs, hangi sayfa ve anahtar kelimenin, rakibinizin web sitelerine, hangi sektörde olursa olsun, en çok trafiği yönlendirdiğini görmenize yardımcı olan bir araçtır. Diğer şirketlerin sonuçlarını bilmeniz gerektiğinde çok yararlıdır.

Google Analytics de bazı eşsiz bilgiler sunuyor. Bununla birlikte, trafiğin kendi web sitenize ve nereden geldiğini anlayabilirsiniz. Bu, Google’ın anahtar kelimelerinizin sıralamasında olması gerektiğini düşündüğünü bulmanızı sağlayan Google Search Console için de geçerlidir.

Analitik için kullanabileceğiniz bir diğer ücretsiz araç Yandex Metrica‘yı da kullanabilirsiniz. Veri trafiği ile beraber hedef kitle, performans analizi, ziyaretçi davranış analizi gibi özellikler beraberinde sunmaktadır.

Yandex arama motorunu önemseyen web site sahipleri bu araçla beraber Yandex Webmaster aracını da kullanabilirler.

4. Konu analizi (ücretsiz)

Anahtar kelime yoğunluğu Google’ın Hummingbird güncellemesi web sitesi içerik teklifleri ve aramalar arasındaki daha geniş konu alakalarını anlamaya yönelik daha akıllıca yol açtığı için SEO dünyasında önem kazanmaktadır.

Rakip web sitenizin içeriğini kopyalayıp bu rakip analiz araçlarından birini kullanarak; Honed.co yada Small SEO Tools (Density Tool)’a yapıştırın, bu sayede rakiplerin bahsettiği konuları anlamak mümkündür. Yoğunluk aracını kullanmadan önce makalenizi İngilizce karaktere göre tekrar düzenlemeniz gerekiyor. Çünkü bu araç Türkçe karakterleri desteklemiyor. Türkçe  karakterle yazılmış makalenizi, İngilizce karakterlere çevirmek için Turkish Deasciifier aracını kullanabilirsiniz. Bu araları kullanmakla beraber nasıl içerik üreteceğinizi bilmeniz oluşturacağınız makalelerde harika içerikler üretmenize olanak sağlar. Ayrıca SEO uyumlu makale nasıl yazılır? sayfamıza göz atabilirsiniz.

Bu konu fikirlerini kendi web sitenizde kullanın. Bunun gibi araştırmalar, sitenize ait ilgili konuları belirtmek için yeniden yapılandırmanıza yardımcı olur. Bu ise SEO çalışmalarınıza çok yardımcı olur.

Bugün Google, yaklaşık 10 büyük anahtar kelime için tek bir web sayfası oluşturuyor. Rakiplerinizin çoğunlukla birlikte kullandığı terimlerin bilinmesi çevrimiçi içeriğinizin olabildiğince etkili olmasını sağlamanın harikulâde bir yoludur.

5. Ödenen bilgiler (ücretsiz / ücretli)

Ücretli anahtar kelime analizleri, binlerce varyasyonun en etkili bir şekilde anahtar kelimelerini anlamanıza yardımcı olur. AdWords‘te küçük bir kampanyayı bir araya getirerek, dönüşüm hunilerini Google Analytics’te ayarladığınız varsayılarak hangi anahtar kelime varyasyonlarının gerçekten dönüşüm sağladığını görmeye başlayabilirsiniz.

SEMrushWordStream veya KeywordTool araçları test etmek üzere anahtar kelime varyasyonlarını belirlemenize yardımcı olabilir. Örneğin, ürün anahtar kelimeleri, yerler, renkler, boyutlar ve eşanlamlılar ile bütünüyle doğru bir yol izleyin.

Seoman

Webajans.com, SEO Man Kişisi bu yardım sayfasının bir uzmanı ve yazarıdır.
Geri bildirim bırakarak bu makaleyi geliştirmesine yardımcı olun.

Bu makale faydalı mıydı?