İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, ilgili makaleler, videolar, görseller, illüstrasyonlar, podcast’ler ve diğer medyaları oluşturup paylaşarak bir kitleyi çekmek, meşgul etmek ve elde tutmak için kullanılan bir pazarlama stratejisidir. Bu pazarlama stratejisi uzmanlık sağlar, marka bilinirliğini arttırır ve markanızı akılda tutar. İçerik pazarlaması, ilgili ve faydalı içeriğin (bloglar, haber bültenleri, sosyal medya gönderileri, e-postalar, videolar ve benzerleri) mevcut ve potansiyel müşterilere geliştirilmesi ve dağıtılmasıdır.

İçerik pazarlamasının tutarlı ve etkin kullanımı, potansiyel ve mevcut müşterilerinizle ilişkiler kurar. Hedef kitleniz markanızı  ortak dile sahip bir rehberlik kaynağı olarak gördüğünde, satın alma zamanı geldiğinde sizi seçme olasılıkları çok daha yüksektir.

İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir?

İçerik pazarlaması, markalar tarafından sıklıkla kullanılan bir stratejidir. Ayrıca, rekabet avantajı sağlar. Elde edilen verilerin içerik pazarlaması hakkında ne söylediğine bir göz atınız:

  • Blogları olan işletmeler, diğer şirketlerden %67 daha fazla potansiyel müşteri elde ediyor.
  • İçerik pazarlamasını kullanan şirketler, kullanmayan işletmelere göre yaklaşık %30 daha yüksek büyüme oranları görüyor.
  • (B2B) pazarlamacıların %72’si, içerik pazarlamanın katılımı ve oluşturdukları olası satış sayısını artırdığını söylüyor

İçerik Pazarlaması Nasıl Çalışır?

Markanız, potansiyel müşterileri çekmek, tüketicinin ne satın alacağını araştırırken ürününüz veya hizmetiniz için bir gerekçe oluşturmak için içerik pazarlamasını kullanabilir.

Etkili bir şekilde kullanmak için, satış döngüsünün her aşamasında doğru içeriği sağlamanız gerekir, farkındalıktan değerlendirmeye ve satın almaya kadar. Bu size karmaşık geliyorsa endişelenmeyin: İçeriğe bu şekilde yaklaşmak aslında süreci basitleştirir. Markaların satış döngüsünün her aşamasında etkileşim kurmak ve satış yapmak için içerik pazarlamasını nasıl kullandıkları aşağıda açıklanmıştır:

Farkındalık Aşaması

Satış sürecinin ilk aşamasında, içeriğiniz hedef kitlenizin en önemli endişelerine odaklanmalıdır. Acı noktaları, zorlukları ve soruları hakkında yazmak, onlarla etkileşim kurmanız için size en iyi şansı verir. Farkındalık aşamasındaki içerik eğitici ve nasıl yapılır tavsiyesi gibi olmalıdır. Satışınızı değerlendirme ve kapanış aşamalarına saklayın. Bu aşama için en iyi içerikler: makaleler, blog gönderileri, e-kitaplar, videolar, haber bültenleri.

Örnekler:

  • Bir restoran, ilkbaharda mezuniyet partisi için bir menünün nasıl planlanacağı hakkında bir blog yazısı yazar.
  • Bir bisiklet turu şirketi, “Doğru Bisiklet Gezisini Seçmenin 3 Yolu” konusunda kısa bir video hazırlar.
  • Bir mimarlık ve tasarım yayın platformu, “Mimar İşe Almadan Önce Sorulacak Sorular” adlı bir blog yazısı  oluşturur.

 

Değerlendirme Aşaması

Değerlendirme aşamasında, içerik yararlı bilgi ve pazarlamanın bir karışımını sunmalıdır. Okuyucuyu hangi özelliklerin veya işlevlerin aranması gerektiği ve çeşitli özelliklerin ihtiyaçlarını nasıl karşıladığı konusunda eğitmelidir.

Bu aşama için en iyi içerik: Nasıl yapılır makaleleri, nasıl yapılır videoları, kontrol listeleri/çalışma sayfaları

Örnekler:

  • Bir danışmanlık firması, sunduğu hizmetlere göre şekillenen stratejik planlama, dışarıdan değerlendirmeler ve diğer hizmetlerle uğraşan işletmelerin daha yüksek büyüme yaşadığını kanıtlayan bir araştırma raporu oluşturur.
  • Bir tasarım ajansı, farklı uzmanlıklarını sergilemek için farklı sektörlerdeki çalışmalarının çeşitliliğini gösteren kısa videolar oluşturur.

İçerik Pazarlamasına Nasıl Başlanır?

İçerik pazarlaması karmaşık gelebilir, ancak olması gerekmiyor. Başarılı bir içerik pazarlama kampanyası yönetilebilir ve sürdürülebilir olmalıdır. Başlamak için şu adımları uygulayın:

Kitlenizi tanımlayın. Belirli bir okuyucu için içerik oluşturmak için öncelikleri, zorlukları ve tercihleri ​​hakkında net bir fikre sahip olmanız gerekir.

İçeriğinizi kimin yazacağına, düzenleyeceğine ve düzelteceğine karar verin. Bir kitle sizi içeriğinizi kalitesine göre değerlendirecektir ve yapmalıdır. Bu çalışmayı oluşturmak için doğru kaynağı belirleyin. İçeriğiniz yayınlanmadan önce profesyonel bir şekilde düzeltilmesini sağlayın.

Nasıl dağıtacağınızı belirleyin.  Sitenizde içerik mi yayınlayacaksınız, insanlara e-postayla mı göndereceksiniz yoksa bir etkinlik için mi yazdıracaksınız? Kitlenizin muhtemel olduğunu bildiğiniz “nerede” ile başlayın ve anlamlı olan biçimleri seçin. Örneğin, bir makaleyi e-posta yoluyla göndermek mantıklıdır, sosyal medyada bir kontrol listesi veya çalışma sayfası yayınlanabilir ve bir alıcının kılavuzu, bir satış konuşmasının iyi bir takibidir.

Sürdürülebilir bir program seçin. İddialı bir içerik pazarlama planı yapmak kolaydır. Hedef okuyucuları ve biçimleri öğrendikten sonra, bütçenize ve kaynaklarınıza bağlı olarak oluşturabileceğiniz gerçekçi sayıda içerik öğesi için kısa vadeli (3-6 aylık) bir plan oluşturun. Her bir içerik parçasını oluşturmanın ne kadar sürdüğünü takip edin, böylece o zamanı programınıza dahil edebilirsiniz.

En iyi uygulamaları takip edin. İlgi çekici içerik, yalnızca sizin ve meslektaşlarınızın bileceği jargon olmadan açıkça yazılmalıdır. Nasıl yapılır tavsiyelerini de içermelidir. Kısa, alakalı, eyleme geçirilebilir bir içerik parçası en iyisidir.

SEO ve Sosyal Medya

SEO

İçerik pazarlaması, potansiyel müşterilerin markanızı bulmasını kolaylaştırır. Bunun gerçekleşmesinin bir yolu, arama motoru optimizasyonu (SEO) kullanmaktır.

SEO hakkında bilgi oldukça boldur, fakat başlamadan önce birkaç önemli en iyi uygulamaya odaklanın.

Anahtar Kelimeler
Anahtar kelimeler, SEO çabanızın temelidir. Bu kelimeler ve ifadeler,  potansiyel müşterinin  ürün veya hizmet ararken bir arama motoruna girdiği terimlerdir.

İçeriğinize doğru anahtar kelimeleri eklediğinizde, daha fazla trafik çekeceksiniz. En iyi anahtar kelimeler için:

  • Sade dil: Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını tanımlamak için kullandığı dil
  • Alakalı kelimeler: Sağladığınız uzmanlık, ürünler ve hizmetlerle eşleşen anahtar kelimeler
  • Spesifik: Odak noktanızın, sektör uzmanlığınızın, olası sorunlu noktaların ve diğer ilgili ayrıntıların birleşimi

 

Sözlerinizi yerine getirin

SEO, arama başarısı içeriğinizin yapacağını söylediği şeyi ne kadar iyi yaptığına bağlı olacak şekilde gelişir. Arama motorları içeriği inceler, alaka düzeyini değerlendirir ve başlığın vaat ettiklerini yerine getirip getirmediğini belirler.

  • 1-2 anahtar kelimeye odaklanın. Sadece birkaç anahtar kelime öbeğine odaklanarak potansiyel müşterileriniz için neyin önemli olduğu hakkında yazın, “anahtar kelime doldurma”dan kaçının.
  • Başlıkta anahtar kelimeler kullanın. Makalenin ne hakkında olduğunu açık ve net hale getirin.
  • Konuda kalın. Bir başlıkla ilgili anlamlı tavsiyeler sağlayan kaliteli içerik en iyi performansı sağlar.

Sosyal Medya

İçeriğiniz olduğunda, onun hakkında söz söylemenin zamanı da gelir. Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter, Instagram ve benzer platformlar içeriğinizi paylaşmak için önemli platformlar arasındadır.

Bunu 3 adımda yapabilirsiniz:

Yüksek potansiyelli kanallara odaklanın. Sizin için en iyi sosyal medya mecraları, kitlenizin uğrak yeri olanlardır. Popüler kanallar dışında  potansiyel müşterilerle buluşturacak daha küçük, sektör odaklı kanalları da göz önünde bulundurun. Hedef kitlenizin hangi kanalları sıklıkla kullandığını belirleyin ve tercihlerine göre içerik yönetimi yapın.

İçeriğinizi platformlara uyacak şekilde oluşturun. Sosyal medya platformları, belirli bir profesyonellik düzeyine ve kendine ait diğer ayrıntılara sahiptir.  Bu yüzden bir kanal için içerik üretmeden önce, bu ayrıntılara aşina olmak için ekstra zaman ayırın. Ardından, gönderilerinize kendi marka ruhunuzdan bir şeyler  katın.

Geri dönüşleri değerlendirin ve değiştirin. Sosyal medya tanıtım içerikleri, deneme yanılma barındırır. Miktar ve kalite için çeşitli kanallardan gelen yanıtları izleyin. Daha yüksek potansiyel etkileşim ve kalite için gerekli değerlendirmeler yapın.

 

Değerli vaktinizi ayırdığınız ve sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. İçerik pazarlaması ve diğer konularla ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabilmek için aşağıdaki yorum bölümünden bize soru soralabilir veya webajans.com/blog kategorisini ziyaret ederek içerik pazarlama stratejileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Seoman

Webajans.com, SEO Man Kişisi bu yardım sayfasının bir uzmanı ve yazarıdır.
Geri bildirim bırakarak bu makaleyi geliştirmesine yardımcı olun.

Bu makale faydalı mıydı?